Re: JeffTron: Extreme procesorovka - Basic
Sice s velikym zdrzenim ale prece uvadim sve postrehy z testovani, jeste jednou se timto omlouvam Jeffovi ...
Dostalo se mi úkolu, otestovat další zařízení fa JeffTron, konkrétně Procesorvku Basic EXTREME. Jde o základní typ procesorovky ve verzi EXTREME – tzn. že je určena pro ty nejsilnější pružiny. Zařízení umí hlídat podvybití lipol článků (2s i 3s), lze nastavit ROF(*) zbraně (využívajíce PWM(**) regulace) a disponuje několika základnímy režimy nastavení střelby SEMI-BURST-FULL AUTO. Dle mého názoru nemá cenu se dále příliš rozepisovat o funkcích procesorovky, v tomto ohledu je na
www.jefftron.cz dostatek kvalitních informací.
Jelikož byla potřeba otestovat zařízení na opravdu silných pružinách, testování bylo rozděleno na dvě části - testy funkčnosti a testy zátěžové. Funkční testy proběhly na L-85 ARMY (čínská sa80 – pružina ekvivalentní SP130), zátěžové pak na FN minimi, kde je režim střelby omezen pouze na full auto, ale mechabox vydrží opravdu hodně. Silnější pružinu než MS170 jsem se však v zájmu zdraví svého miminka zkoušet neodvážil. Jak jsem nakonec zjistil, i u "full auto only" zbraní dokáže být procesorová spoušt velice užitečnou.
Instalace zařízení a testy funkčnosti proběhly bez sebemenšího problému, menu a celý interface je velice pěkně odlazen, z mého pohledu intuitivní a vše funguje jak má. Stejně jako tomu je u Procesorovky Advanced, kterou jsem měl na testování již dříve a dodnes ji mám ve své L-85, a kterou osobně preferuji před verzí BASIC. Zřejmě nejužitečnější funkci hlídání lipol baterií však poskytuje jak basic, tak advanced verze.
Zátěžové testy proběhly na pružině ASpro ms170 (stlačovací síla cca 190N) na sestavě – kola CA šikmý ozub superzátěžové (300%), píst shs modrý s celokovovým hřebenem, motor základ AK (relativně silný), 11V lipol 2,65Ah (100A+)
- ROF 100% - odběr 23-25A -> i po hodně dlouhé dávce (200 bb+) je kadence neměnná a proceserovka se vůbec! nehřála, dávka byla dokonce tak dlouhá, že se začalo kouřit od motoru, což jsem viděl poprvé ... =) (resp. jsem asi poprvé vystřelil tak dlouhou dávku).
- ROF 80% - odběr 20-21A -> při dávce do 100 bb žádná změna oproti nastavení ROF na 100%, avšak po delší dávce se procerovka začne mírně hřát (ne chladič mosfetu, ale součástka na druhé straně desky zařízení) a kadence lehounce klesne.
- ROF 60% - odběr 17-18A -> hřeje se o dost více než v předchozím případě, nicméně stále nic kritického a 100 raná dávka není žádný problém.
Zajímavým bylo zjištění při testování v teplotách lehce pod 0 °C. Procesorovka totiž při nastavení ROF na 70% hlásila vybitou aku, avšak při zvýšení ROF na 100% jsem vystřílel ještě bezmála 1000bb bez hlašení vybití baterie. Přitom byla baterie zhruba ve stejném stavu nabití (cca 60%) jako při testování v dílně, kde se teplota pohybovala okolo 15°C. To je vzhledem k faktu, že s klesající ROF klesá přímo úměrně i proudový odběr zbraně, velice zajímavé. Avšak do elektra a problematiky PWM regulací zas tak moc nevidím, proto uvádím mé zjištění jako holý fakt a rozhodně jej nepovažuji za slabinu celého zařízení.
Shrnu-li zátěžové testy, zjistím následující:
I se staženou ROF na 60% nedělá pružina MS170 procesorovce větší problém, u 100% ROF bych dřív usmažil motor, než našel nějakou slabinu procesorovky. Čím nižší nastavení ROF, tím nižší odběr motoru, avšak tím více se při dávkách delších jak zhruba 100bb procesorovka hřeje (ne mosfet). V teplotách pod nulou má snižování ROF u již slabší baterie maličký neduh, čím více se stáhne ROF, tím dříve procesorovka hlásí vybitou baterii.
Procesorvoka v mém testu obstála na výbornou a více než 200 - ranou dávkou na pružině MS170 bez známek stresu dokázala, že je hodna označení EXTREME. Dle mého názoru je procesorovka užitečná i u kulometů a to konkrétně ve verzi Basic, protože aktivní brždění a další nadstavby verze Advanced jsou zbytečné. Za prvé přijde vhod regulace kadence, za druhé pak hlídání podvybití lipol baterií. Osobně používám i mód střelby, kdy na full auto jede nejprv dávka a při stálém stisku spouště pak plný automatický režim. Dávku jsem si nastavil na 5-6 výstřelů, což při postřelování někdy stačí.
Zařízení lze zakoupit ve spoustě internetových obchodů, na eshopu
www.jefftron.cz, případně možnost osobního odběru u mé maličkosti (Plzeň/Šumava).
(*) ROF – Rate Of Fire, obecně používaná zkratka pro kadenci.
(**) PWM regulace, je laicky řečeno ovládání výkonu daného zařízení (v našem případě otáček motoru) nikoli zvyšováním či snižováním napětí, nýbrž pulsním spínáním zařízení. Výkon pak volíme změnou frekvence pulsů.