|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 7 ] |
|
|
Autor |
Zpráva |
Semi00
Podpraporčík
|
Pravidla radiokomunikace
Chtěl bych se zeptat na vaše, nebo obecné pravidla radiokomunikace. Jednoduše řečeno, jak se do vysílačky hlásit, jak odpovídat, v jakém pořadí, případně jak se používají volací znaky? Četl jsem že vás dost zahrnuje radiokomunikaci i do tréninků. Jasně že se vždycky něják lidi přes ty vysílačky domluví, ale mě by zajímala taková ukázková komunikace např. mezi členem hlídky a velitelstvím apod. Na netu jsem sice našel pár informací, ale většinou se to týkalo letecké dopravy a z těch článků jsem si moc nevzal, takže bych se rád zeptal tady. Aby to příště, až budu něco hlásit do vysílačky, znělo trochu profesionálněji
_________________ Winston Churchill: „ Národ, který nezná svou minulost, je odsouzen k tomu, aby si ji zopakoval.“
Elie Wiesel: „ Zapomenout znamená nechat je znovu zemřít.“
|
27 led 2012, 22:33 |
|
|
|
Opik92
Kapitán
|
Re: Pravidla radiokomunikace
Bývá to různě, každý má třeba jiné poměry (3:2, 2:1)
Např. Echo, echo, echo zde Foxtrot, foxtrot "Jak mě slyšíte?" over/konec/přepínám - při navazování, po navázání se změnšuje poměr pro ulehčení třeba na 1:1 (2:1) - Echo zde Foxtrot "Kvalita spojení dostačující" over/konec/přepínám a tak dále a tak dále ale dost možná se někdě pletu a melu pikačoviny.. ^^
Edit: Jina pro zjištění kvality spojení se používá i stupnice od jedné do pěti přičemž pět je nejlepší.
_________________ Andrew Haleck B/3-7 INF, 3ID (96 - 98) Valkyrie Corp. (2012 - now) Facebook
|
27 led 2012, 23:32 |
|
|
|
Daven
Moderátor
Registrován: 16 úno 2009, 19:11 Příspěvky: 1271 Bydliště: Chrudim a Praha
|
My jedem podle Příručky vojáka AČR vydané Ředitelstvím výcviku a doktrín (ke stažení na http://www.doctrine.cz) tam najdes souhrn základních pravidel pro radiovou komunikaci, neco podobneho jak pise Opik92 Pak v radiove komunikaci pouzivame odpocet z mapoveho systemu MGRS zakodovady v RAMRODU a hodi se i znalost evakuace zraneneho podle MEDIVAC
_________________ Jo H&K G3A4 od TM je vážně rarita ... člen Airsoft Teamu Chrudim
|
27 led 2012, 23:49 |
|
|
|
Semi00
Podpraporčík
|
Díky, v té příručce je to dobře popsané, tohle jsem si potřeboval pročíst. MGRS, RAMROD a MEDIVAC, tyhle pojmy jsou pro mě zatím španělská vesnice ale určitě se k tomu časem dostanu.
_________________ Winston Churchill: „ Národ, který nezná svou minulost, je odsouzen k tomu, aby si ji zopakoval.“
Elie Wiesel: „ Zapomenout znamená nechat je znovu zemřít.“
|
28 led 2012, 10:51 |
|
|
|
nox
Plukovník
|
Daven píše: Pak v radiove komunikaci pouzivame odpocet z mapoveho systemu MGRS zakodovady v RAMRODU a hodi se i znalost evakuace zraneneho podle MEDIVAC MEDIcal VACuation? E-e, je to MEDical EVACuation. Ale to jen tak pro pořádek
_________________ KVHS RHPz 2009-2013 INVISIBLE GEAR
|
28 led 2012, 13:38 |
|
|
|
Cookie
Kapitán
Registrován: 23 úno 2009, 21:30 Příspěvky: 339 Bydliště: Liberec
|
Asi tam neumim hledat, mohl byste mi prosim někdo hodit link sem, PM na to stažení. dík
_________________ Bojuj tak, aby i porážka byla stylová...
|
28 led 2012, 17:42 |
|
|
|
Ste-Lu_cz
Kapitán
Registrován: 02 pro 2011, 11:37 Příspěvky: 357 Bydliště: 34UBA9724
|
nox píše: Daven píše: Pak v radiove komunikaci pouzivame odpocet z mapoveho systemu MGRS zakodovady v RAMRODU a hodi se i znalost evakuace zraneneho podle MEDIVAC MEDIcal VACuation? E-e, je to MEDical EVACuation. Ale to jen tak pro pořádek taky jsme si říkal, že mi to nějak nesedí ještě CASEVAC, SITREP, SPOTREP atd. Ke komunikaci: první navázání 3x volaný 2x volající a pak bez v případě, že zprávy následují stejné proti stanici, popř. 1x a 1x, proč taky pořád hlásit volačku, že. Pokud se 20min a více nevysílá, tak se jede jakoby od znova takže zase 3x a 2x. Jinak každý si jede něco jiného a někdo dokonce nic , snad jsem se ještě nikdy setkal, že by někdo používal to samé, což je celkem chyba ad Cookie zkus uloz.to tam je toho kotel
_________________ -Kdo tvrdí, že meč je silnější než pružina, nepoznal automatické zbraně. -Dělat operaci bez průzkumu, je jako přecházet cestu bez rozhlédnutí. M4A3 Bushmaster goo.gl/zfPfw
|
28 led 2012, 17:46 |
|
|
|
|
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 7 ] |
|